Su Yalıtım Çeşitleri

Su yalıtım malzemeleri kendi içinde oldukça çeşitlilik göstermektedir. Bunları genel olarak işlevlerine göre gruplandırmamız su yalıtımının önemini ve uygulanış biçimlerini daha iyi anlamamıza yardımcı olacaktır.

Suyun bulunduğu ortam ile yapı arasındaki yüzeylere, kesintisiz olarak su yalıtım malzemelerinin uygulanması ile yapılan tüm işlemler bu gruba girer. Yüzeysel su yalıtımı uygulamalarında kullanılan su yalıtım malzemeleri temel olarak 3 ana ürün grubunda ele alınabilir;

  • Sürme tip su yalıtım malzemeleri
  • Bitüm esaslı su yalıtım örtüleri
  • Plastik ve/veya kauçuk esaslı sentetik su yalıtım örtüleri

 

SÜRME TİPİ SU YALITIM MALZEMELERİ

Uygulama yerinde malzeme üreticilerinin tavsiyeleri doğrultusunda uygun karıştırıcılar ile karıştırılarak hazırlanan veya kullanıma hazır olan türlerinin özel incelticiler ile seyreltilerek veya doğrudan yüzeye mala, rulo veya fırça yardımıyla sürülerek veya özel teçhizatlar yardımıyla püskürterek uygulanan malzemelerdir. Çift bileşenden oluşan sürme tip su yalıtım malzemeleri; bileşenin muhteviyatına göre sınıflandırılırlar.

Çimento esaslı su yalıtım malzemeleri: Adından da anlaşılabileceği gibi çimento esaslı olup uygun oranlarda su veya özel sıvı bileşen ile karıştırılıp fırça veya rulo yardımıyla sürülerek uygulanan malzemelerdir. Tek bileşenli olan tiplerinde; toz bileşem uygulamadan önce su ile karıştırılarak sürülebilir kıvama getirilir. İki bileşenli olan tipleri ise, toz bileşen ile birlikte ayrı kaplarda temin edilen sıvı bileşenden oluşur. Üretici tavsiyesine göre gerekiyorsa sıvı bileşen ile birlikte su ile de karıştırılabilir. Başlıca kullanım alanları: İçme suyu ve kullanma suyu depoları, Yüzme havuzları ve süs havuzları, Bodrumların içten yalıtılması (sadece kristalize ürünler ile), Betondan imal kanallar ve dereler, Betondan imal tüneller ve sığınaklar vb.dir. Çimento esaslı su yalıtım malzemeleri sürülmeden önce uygulama yüzeyinin su ile nemlendirilmesi gereklidir.

Bitüm esaslı malzemeleri: En az bir bileşeni BİTÜM içerir. Tek bileşenli ve iki bileşenli türleri vardır. Tek bileşenli olan ürünlerin kullanıma hazır türleri de bulunmaktadır. İki bileşenli tiplerinde ise ikinci bileşen priz hızlandırıcı ve sertleştirici olarak karışıma katılır. Bitüm esaslı sürme su yalıtım malzemeleri sadece suyun geldiği pozitif taraftan su yalıtımı için mala veya fırça yardımıyla sürülerek veya özel teçhizatlar ile püskürtülerek kullanılırlar. Temel ve perde duvarlarının yalıtımı, Toprak ile temas halindeki alanların yalıtımı, Toprak altında kalan yapıların yalıtımı ve Bitüm esaslı örtüler için astar kat olarak yapılan uygulamalar başlıca kullanım alanlarını oluşturmaktadır. Bitüm esaslı su yalıtım malzemeleri kullanılmadan önce yüzeye astar uygulanması gereklidir.

Poliüretan esaslı malzemeler: Beton yüzeye fırça, rulo ile sürülerek veya püskürtülerek uygulanan türleri mevcuttur. Kürlerini tamamladıktan sonra süreli olarak elastik kalırlar. Bu tür malzemeler % 400’lere varan oranlarda elastiktir ve çatlak köprüleme özelliğine sahiptirler. Binalarda dıştan temel yalıtımında, teras, bahçe ve otopark çatı yalıtımlarında vb. alanlarda kullanılabilirler. UV (ultra viyola) ışınlarına dayanıklı ve dayanıksız olan, tek veya çift bileşenli tipleri vardır. Poliüretan esaslı sürme malzemelerin kullanılmadan önce yüzeye astar sürülmesi gereklidir. Uygulama öncesi kullanılacak olan astar, poliüretan esaslı sürme su yalıtım malzemesinin özel bir inceltici ile karıştırılması ile elde edilir.

Akrilik esaslı malzemeler: Akrilik esaslı bir malzeme olup kopolimer akrilik dispersiyon (dağılım) esaslı bir karışıma sahiptir. Beton yüzeye rulo veya fırça ile sürülerek veya özel ekipmanlarla püskürtülerek uygulanır. Bu tür malzemeler yüzeye tatbik edilmeden önce astar katmanı uygulanmalıdır. Astar, akrilik esaslı sürme malzemelerin su ile seyreltilmesi ile elde edilir. Birinci kat astar olmak üzere en az üç kat, gerektiğinde de taşıyıcı takviyesiyle uygulama yapılır. UV ışınlarına dayanıklı olan ve olmayan tipleri vardır. Islak hacim, teras vb. yerlerde kullanılabilir. Çok çatlaklı yüzeylerde taşıyıcı takviyesiyle uygulanması önerilir. Akrilik malzemeler kürünü tamamladıktan sonra daima elastik kalır.

BİTÜM ESASLI SU YALITIM MALZEMELERİ

Bitümlü örtüler bir taşıyıcının alt ve üst yüzeyinin fabrika ortamında homojen olarak bitüm ile kaplanmasından oluşurlar. Bitümlü örtülerde taşıyıcılar; yarı- katı veya sıvı halde bulunan bitümün standart kalınlıklarda uygulanabilmesini sağlamak, su yalıtım örtülerine çekme dayanımı, esneklik vb. fiziksel özellikler kazandırmak amacıyla kullanılır. Bitümlü örtülerde taşıyıcı katman olarak cam tülü, cam dokuma veya polyester keçe kullanılabilir.

Okside Bitümlü Örtüler: Okside bitümlü örtüler kat başına m²’ye 2,00kg sıcak asfalt ile yapıştırılırlar. Binaların çatı ve temellerinde en az üç katlı uygulanan okside bitümlü örtülerin ülkemizdeki kullanımları oldukça azdır.

Polimer Bitümlü Örtüler: Taşıyıcının polimer bitüm ile belli kalınlıklarda kaplanması ile elde edilen ve belli fiziksel ve kimyasal özellikleri olan su geçirimsiz örtülerdir. Fabrika ortamında 1m eninde 10m boyunda rulolar halinde 2, 3 ve 4 mm kalınlıklarda üretilirler. Polimer bitümlü örtüler binaların çatı ve temellerinde en az iki kat olmak üzere şalümo alevi kullanılarak uygulanırlar.

PLASTİK VE/VEYA KAUÇUK ESASLI SU YALITIM ÖRTÜLERİ

Kauçuk veya plastik hammaddelerinden, ilgili standartlarda öngörülen fiziksel ve kimyasal özelliklerde, taşıyıcılı ve taşıyıcısız olarak imal edilirler. Kalınlıkları 1,2 – 2 mm arasında değişen Sentetik örtülerin genelde bir yüzü ultraviyoleye karşı dayanıklı hale getirilmektedir. Sıcak hava kaynağı veya mekanik tespit yöntemleriyle tek kat uygulanan su geçirimsiz örtülerdir. Genel olarak kullanım alanları; Temeller, Çatılar, Su depoları, Göletler, Yüzme havuzları, Tüneller, Çöp depolama sahaları, Su arıtma tesisleri vb. olarak sıralanabilir.